A nyúl ürege

Hellinger életrajza


Bert Hellinger 85 éves lesz 2010-ben


Sophie Hellinger


Bert Hellinger és Maria Sopie Hellinger Erdődy


Bert és Sophie Hellinger

Hellinger 1925. december 16-án született Leimenben, Délnyugat - Németországban. Kölnben nőtt fel. Születési keresztneve Anton Johann volt, a Bert keresztnevet (Sujtbert, röviden Bert - jelentése: gyors, erőtől ragyogó) később maga vette fel.

A hitleri Németországban a fiatal Hellinger illegális katolikus szervezethez csatlakozott. 17 évesen a Gestapo gyanúsításától a besorozás mentette meg. Katonaként Belgiumba került fogolytáborba. Huszadik életévében, a fogolytáborból való kikerülése után azonnal, egy katolikus rendbe vonult. Gyermekkori vágyát valósította meg Hellinger azzal, hogy pap lett.

16 éven át a katolikus misszionárius rend tagjaként Dél-Afrikában dolgozott a zuluknál. Iskolavezető volt, oktatott és az egyházközösség katolikus papjaként lelkészi tevékenységet végzett. Elsajátította a zulu nyelvet. Nagy hatással volt rá a zuluk udvarias méltósága. Itt alapozódott meg Hellinger elkötelezettsége az emberek és kultúráik sokféleségének megbecsülése iránt. Tudta, hogy a szentség mindenhol jelen van, és többféle, egyformán jó úton is el lehet jutni hozzá.

25 év után Hellinger elhatározta, hogy elhagyja az egyházi rendet. Mindez békésen zajlott, úgy érezte, hogy a belső növekedését nem szolgálja már a továbbiakban, hogy pap. 1971-ben tehát Hellinger kilépett az egyházközösségből és visszatért Németországba.

Pszichoanalízist tanult Bécsben és rövid időn belül megismerkedett Hertával, aki első felesége lett. Nemsokára közös magánpraxist nyitottak. Gyermekük nem született.

Napjainkban második feleségével, Maria-Sophie Hellinger-Erdődyvel él Bajorországban. Feleségével együtt is dolgozik, illetve tanít.