A nyúl ürege

Az igazi Alice és a mese


Alice Lidell 7 éves


Westminster School


Henry Liddell, Alice édesapja


Itt lakott Carroll és a Liddell család


Alice testvéreivel, 1859, Carroll fotója


Penmorfa ház, ahol Alice sok nyarat töltött


Alice 18 évesen


Alice Hargreaves 1932-ben, 80 évesen


Viktória és Albert

Lewis Carroll Alice meséit egy valódi személy inspirálta, mégpedig

 

Alice Liddell Pleasance, aki

 

Alice Hargreaves néven, férjezett nevén ismertebb.


Alice Liddell Pleasance 1852. május 4-én született, Henry Liddell és felesége Lorina Hanna (Reeve) Liddell negyedik gyermekeként.

 

Alice születése idején édesapja volt a Westminster School igazgatója.

Majd a család hamarosan Oxfordba költözött, amikor Henry Liddell az oxfordi Christ Church esperese lett. Itt ismerték meg, 1856. április 25-én Charles Dodgson Lutwidge (írói álnevén: Lewis Carroll) fényképészt, aki a székesegyházat fotózta. A fotós és a Liddell család közeli barátságot alakított ki.

 

Alice legtöbbet a három évvel idősebb Lorina és a nála két évvel fiatalabb Edith testvérével volt együtt. Volt két, idősebb fivérük is, Harry és Arthur.

 

A három lány sok nyarat töltött az édesapja tervezte Penmorfa házban, mely később a Gogarth Abbey Hotel lett.

 

Alice Liddel-t Reginald Hargreaves 1880. szeptember 15-én vette feleségül. Három fiuk született: Alan Knyveton, Leopold Reginald és Caryl.

 

A "Caryl" névről sokaknak eszébe jut a Carroll név, de Alice tagadja az összefüggést. Hargreaves örökségéből gondtalanul éltek, így Alicenak nem kellett dolgoznia.

 

A Carroll születésének 100. évfordulójára rendezett ünnepségen Alice 80 évesen jelen volt. Idős éveit Lyndhurstben töltötte. 1934. november 16-án, 84 éves korában halt meg.

 

 

A mese születésének története:

 

A Christ Church College-ban több tanár is lakott, így Carroll is és George Liddell is, családjával. Lidellék 3 kislánya egyedüli gyermekként éltek a kollégiumban, ami valószínűleg nyomasztó lehetett a kis hölgyeknek. Érthető, hogy a lányok imádták, ha Carroll mesélt nekik.

 

͍gy történt 1862. július 4-én is, amikor Carroll egy Trinity College-beli kollégájával együtt vitte evezős túrára a három testvért. A 10 éves Alice kérte, hogy Dodgson meséljen nekik. Ekkor született meg a mesebeli Alice fantasztikus története, aki beleesett a fehér nyúl üregébe.

 

A történet annyira tetszett, hogy Alice Liddell könyörgött, hogy Dodgson írja le. Dodgson hiába húzta az időt, a lány nem tágított. Végül 1864. novemberében mutatta meg a kéziratot, melynek akkor ez volt a címe: Alice's Adventures under Ground.

 

Dodgson ezután átírta, kiegészítette a kéziratot. Ezidőtájt választott magának írói álnevet is, melyet keresztnevéből alkotott (Charles - Carroll). A könyvet, Alice csodaországban címmel 1865-ben adták ki. Majd a folytatását, Alice tükörországban címmel, 1872-ben.

 

A történetek Szív Királynőjében könnyen felismerhető a hirtelen haragú Viktória, s férjében, a pipogya Szív Királyban a jelentéktelen Albert herceg. Megtalálható még a könyvben az angol igazságszolgáltatás, az iskolarendszer, és a sportszenvedély végletekig vitt, humoros torzképe is. Szinte minden szereplő valós személyről van mintázva, akiket a korabeli (oxfordi) olvasók könnyedén beazonosíthattak.