A nyúl ürege

Alice feldolgozások


Átlépés a saját válaszokhoz


Salvador Dali: Dawn the rabbit hole

A mese 1905-ös első, alig 6 perces filmfeldolgozása óta tucatnyi játékfilm készült belőle.


 

Carroll alkotásai lenyűgöztek olyan kritikusokat is, mint Edmund Wilson és WH Auden, olyan gondolkodókat és tudósokat, mint Alfred North Whitehead és Bertrand Russell.

Virginia Woolf azt írta róla, hogy "a két Alice könyv nem a gyerekeknek szól, sokkal inkább ez az egyetlen könyv, amelyben mi válunk gyermekekké".

Az 1960-as években a hippiket vonzotta a szürreális világ, így a Carroll által alkotott karakterek dalokat ihlettek, például: Jefferson Airplane a "fehér nyúl" és a The Beatles "I am a Walrus"Fredric Brown pedig A Jabberwock éjszakája (1950) című regényében használta Carroll karaktereit és szövegeit. A 1990-es években aztán Jeff Noon folytatta Alice kalandjait az Automatizált Alice-ban.

Az irodalom és a művészetek mellett a természettudományok művelői között is sok Carroll kedvelő akad, amit számos tudományos elnevezés és ismeretterjesztő munka is alátámaszt: például a vörös királynő hipotézis az etológiában, az Alice Csodaországban szindróma az orvostudományban, illetve Martin Gardner matematikai és egyéb vonatkozású jegyzetekkel ellátott Alice-könyvei.