A nyúl ürege

A nyúl ürege és Alice


Lewis Carroll


Az első kézirat borítója


A kézirat első oldala


Egy oldal a kéziratból


De jót aludtál!

Az Alice csodaországban című mese 1865-ben jelent meg.

͍rója Lewis Carroll.

 

A klasszikus történetben a határátlépés a "csodaországba" a gyermek és felnőttvilág közt történik. Alice Csodaországa a nagykorúságon túli, a gyermekfantázián átszűrt ismeretlen tartomány.


/Részletek az eredeti meséből/

 

"Alice éppen láthatta, amint a nyúl besurrant egy jókora lyukba a sövény alatt. A következő pillanatban Alice utána ugrott, meg se gondolva, hogy is kerül majd vissza onnan. A nyúl barlangja egy darabon egyenes volt, mint valami alagút, aztán hirtelenül lejtett, oly hirtelenül, hogy Alice egy szemvillanás alatt máris zuhant lefelé, egy roppant mély kútba. ...

... Vagy a kút volt roppant mély, vagy pedig roppant lassan esett lefelé, mert Alice-nek esés közben sok-sok ideje maradt arra, hogy körülnézzen, és eltűnődjék azon, mi fog vele legközelebb történni.

 

"Nahát - gondolta Alice -, én, aki ekkorát zuhantam, ezután egyáltalán nem félek majd attól, hogy legurulok a lépcsőről. Majd mondogatják otthon: micsoda bátor egy kislány. Sőt, akkor se fogok megnyikkanni, ha leesem az ötödik emeletről. (Ami elég valószínű.)"

 

Alice csak zuhant, zuhant, zuhant.

...

... Nem ijedek meg tőletek - mondta most Alice, aki éppen akkora lett, mint amekkora volt rendesen.

 

...

De jót aludtál ...

... Alice nénje a szemét behunyva ült, és Csodaországba képzelte magát. De tudta, hogy csak a szemét kell fölnyitnia, s minden újra unalmas valósággá szürkül. ..."

 

Ki volt az igazi Alice, a mese ihletője ? >>