A nyúl ürege

A nyúl ürege a Mátrixban


A nyúl ürege a Mátrixban


Úgy érzed maga, mint a nyúl üregében?


Megmutatom, milyen mély a núl ürege


A Mátrix mindenütt van


A világ, mellyel eltakarják a valóságot


Azt hiszed, amit hinni akarsz


Álomvilág vagy valóság?


Az agyaddal megfejtett elektronikus jelhalmaz

The Matrix - 1999. írta és rendezte Larry és Andy Wachowski

/részletek a szövegből/


...

 

Morpheus: Végre! Isten hozott! (...) Gondolom most úgy érzed magad mint a mesében Alice, mikor a nyúl üregébe esett. Igen, látom a szemedben. Úgy nézel mint aki elfogadja amit lát, mivel azt várja, hogy felébred. Furcsamód majdnem ez az igazság. Te hiszel a sorsban Neo?

 

Neo: Nem?

 

Morpheus: Miért nem?

 

Neo: Jobb az a tudat, hogy én irányítom az életemet.

 

MorpheusPontosan tudom, hogy mire gondolsz. Elmondom, miért vagy itt. Azért, mert tudsz valamit. Bár nem tudod megmagyarázni, de érzed. Érezted egész életedben. Valami baj van a világgal. Nem tudod mi az, csak azt, hogy van. Mint egy szilánk az agyadban... ami megőrjít. Ez az érzés hozott el hozzám. Tudod, hogy miről beszélek?

 

NeoA mátrixról?

 

MorpheusAkarod tudni, hogy mi is az? A Mátrix mindenütt van. Körülvesz minket, még most ebben a szobában is. Azt láthatod, ha kinézel az ablakodon, vagy ha bekapcsolod a tévét. Mindig érzed, mikor munkába mész, vagy épp templomba, mikor befizeted az adót. Ez a világ mellyel eltakarják szemed elől az igazságot.

 

NeoAz igazságot?

 

MorpheusHogy egy rabszolga vagy Neo. Megkötözve születtél, mint mindenki. Egy börtönben, mely érzékszerveiddel fel nem fogható. Börtön az elméd számára.

 

Sajnos, nem lehet elmondani valójában mi a mátrix. Látnod kell a saját szemeddel. Ez az utolsó esélyed. Aztán már nem fordulhatsz vissza. Ha a kéket veszed be a játéknak vége, felébredsz az ágyadban, azt hiszed amit hinni akarsz. De ha a pirosat és itt maradsz Csodaországban, és én megmutatom neked, milyen mély a nyúl ürege. Ne feledd, minden, amit kínálok, csak igazság, semmi több ...

 

Volt már valaha olyan álmod, Neo, amiről biztosan érezted: valóság? Mi lett volna ha képtelen vagy felébredni belőle? Hogyan különböztetnéd meg az álomvilágot a valóditól?

 

NeoEz nem lehet?

 

MorpheusMicsoda? A valóság?

 

NeoEz nem valóság?

 

MorpheusMi a valóság? Hogy határoznád meg? Mivel? Ha arról beszélsz amit érzel, amit szagolsz, ízlelsz, látsz, a valóság csupán csak az agyad által megfejtett elektronikus jelhalmaz.

...