A nyúl ürege

A családfelállítás elmélete

Hellinger több családterápiás módszer, valamint a pszichoanalízis, NLP, hipnózis, tranzakció-analízis hatásait tanulmányozva dolgozta ki, és a saját megfigyeléseivel a mai napig fejleszti, alakítja.

A családfelállítás működésének alapjául Hellinger is a Rupert Sheldrake biológus által morfogenetikus mezőnek nevezett információs hálót tartja, mely az összetartozó élőlények között láthatatlanul van jelen. A családállítás során ezt szellemi mezőnek hívjuk.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sorsunkra hatást gyakorol a tágabban értelmezett családunk tagjainak, felmenő rokonainknak az élettörténete. A családrendszerünkben törvények uralkodnak, melyek megsértése hatással van a rendszer tagjaira, a következő generációkra.

Sérülnek a törvények például:

  • ha valaki a családi rendszerből hiányzik, mert kitagadták, és ezért a következő nemzedékek nem tudnak róla;
  • ha valaki fogantatáskor ikerterhességnek indul, de a másik magzat néhány hetesen elhal és az illető egyedül születik meg;
  • ha valaki azt hiszi, hogy a testvéri sorban ő a második, de valójában a harmadik, egy házasságon kívül született és eltitkolt testvére által, így a rendszerben nem a saját helyén áll;
  • ha az egyedül maradt szülő mellől hiányzó házastársat helyettesíti a gyermek; stb.


Ezeket a családi lélek energiamezeje rendetlenségnek érzékeli, és a rendeződés érdekében irányít bennünket, általában úgy, hogy nem is tudunk róla. Lehet, hogy tudattalanul szeretetteljes fogadalmat tettünk egy nehéz sorsú családtagunknak, akit talán nem is ismerünk:

"Annyira szeretlek, hogy osztozom a sorsodban!" vagy

"Inkább meghalok én helyetted, hogy te élhess!"

A családi energiamező törvényeiről, a szeretet rendjeiről olvasd el, hogyan fogalmaz Bert Hellinger maga a szemináriumain.

Azzal, hogy napvilágra kerül a tudattalan fogadalom, lehetőség nyílik rá, hogy feloldódjék. A valóság felismerésével másként láthatjuk az életünket nehezítő bajokat, betegségeket, kudarcokat, és visszaadva a nehéz sorsot a tulajdonosának, a kötődés fenntartására fordított életenergiánkat a továbbiakban a saját életünkben használhatjuk. Az oldódás akár azonnal, katartikusan is bekövetkezhet, és az is lehet, hogy fokozatosan, hosszabb idő alatt történik meg. Azonban a kötődés felismerése már önmagában is változást hoz, már soha többet nem lesz olyan, mint előtte.

A Hellinger féle családfelállítás elméletéről és gyakorlatáról további hasznos információt találsz a Hellinger Akadémia honlapon.